Bursa’nın Büyükorhan İlçesi’nde 350 kişinin maddi imkansızlıklar nedeniyle 2 yıl önce terk ettiği Çökene Köyü’ne Muş’tan talip çıktı. Baraj yapımı nedeniyle devletin arazilerini istimlak ettiği Muş’un 35 haneli Zoraba Köyü’nde yaşayanlar, Çökene Köyü’nü satın almak istediklerini söylediler.
Türkiye’de gelişmişlik açısından alt sıralarında bulunan Bursa’ya 90 kilometre uzaklıktaki Büyükorhan İlçesi’ne bağlı Çökene Köyü’nün sakinleri, 2 yıl önce geçim sıkıntısı nedeniyle köylerini terk etti. Bir zamanlar 350 kişinin yaşadığı Çökene Köyü’nde artık kimse kalmıyor. Ailelerin evlerini kapatarak göç etmesi sonucu köy imamı ve öğretmenin tayinleri ilçeye alınırken, Çökene Köyü de Büyükorhan’ın haritasından silindi.
Aradan geçen iki yılın ardından Çökene’ye Muş’tan talip çıktı. Muş’un Zoraba Köyü’nden gelen Saadettin Sarsıcı ve Abdülrahim Şahin, köyün boşaltıldığını basından öğrendiklerini söyleyerek, Çökene’yi satın almak istediklerini açıkladılar.
Büyükorhan İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıkta bulunan Çökene’nin doğal güzelliğine hayran kaldıklarını belirten ve geçimini çiftçilik ile kazanan Saadettin Sarsıcı, Muş’ta 35 hanenin yaşadığı köyün bulunduğu bölgeye baraj yapılacağı için köylerinin istimlak edildiğini anlattı.
Devletten alacakları istimlak bedeliyle Çökene’ye talip olduklarını ifade eden Sarsıcı, “Çökene’de tapulu 600 dönüm arazi bulunuyor. Dönümü 300 TL olan bu köyü satın almak istiyoruz. Tek problem su. Sorun giderilirse, istimlak için bize ödenen paralarla köyü alacağız” dedi.